Ekonomi

Mor Aronia 400 ton üretim hedefliyor

2020 yılında şirketin kurulması ile aronia üretiminde dünyada ilk beşten biri olan Biojuice ile distribütörlük anlaşması imzaladılar.

Önce pazarı e-ticaretle hazırlamaya sonra da fidan dikmeye karar verdiklerini söyleyen Songül Koç, “Pandemi patlamasıyla birlikte insanlar daha çok e-ticarete yöneldi. O zaman pazara gireceğimizi düşündük. Önce bitmiş ürünü ithal ettik, ardından hazırlıklarımızı tamamladık. Çünkü biz sahiplenmedikçe ticaret belli bir noktadan sonra çok karlı olmuyor. Bu arada tarla arayışlarına başladık” diyor. İlk etapta 150 bin fidan getirdiklerini söyleyen Aynur Rona, bir kısmının gümrük işlemlerinde kaybolduğunu ancak şu anda 100 bin fidan diktiklerini kaydetti. Şirketin toplam arazi büyüklüğü 219 dönümdür. Çalışmaların başladığı yer Yalova olsa da üretimin büyük bölümü Kırklareli’nde yapılıyor.

Bir ağaçtan 5 kilo ürün

Eserler aronia’dan ağustos sonu eylül başında alınır. Bitki hem erkek hem de dişi özelliklere sahip olduğundan ekstra bir tozlayıcıya ihtiyaç duymaz. Bitkinin ömrü 20-25 yıldır. Songül Koç, yaklaşık iki yaşından itibaren bir bitkinin izlerinin alındığını söylüyor. İlk aşamada alınan meyve iriliği 2,5 kilo civarında iken ağaç büyüdükçe bu sayı 5 kiloya kadar çıkmaktadır.

Mor Aronya Genel Müdürü Sertaç Kılıçaslan, fidanların genç olduğu için yıllık üretimlerinin 15-20 ton olduğunu söylüyor. Firmanın hedefi 400 ton üretime ulaşmaktır. Sertaç Kılıçaslan, ağaçların gelişimini tamamladıktan sonra 2-3 yıl içinde bu hedefe ulaşacaklarını belirtiyor. Şirketin bu yıl işlediği ürünlerin bir kısmı kendi hasadından, bir kısmı da anlaşmalı üreticiden.

11 çeşit eser var

Marka, orta vadede kendi üretim tesisini de kurmayı hedefliyor. 2021 yılında e-ticaret ortamında başlayan satışlarına 2022 yılında butik mağazaları ekleyen Mor Aronya, bu yıl eczaneler, ulusal zincir marketler ve oteller gibi yeni satış kanallarını da eklemeyi hedefliyor. Mor Aronya’nın yüzde 100 aronyadan üretilen, başta liyofilize yönetim, aronia sirkesi, toz, meyve suyu, kurutulmuş, konsantre, reçel, marmelat ve çiğnenebilir jel formunda olmak üzere 11 çeşit eseri bulunuyor.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu